Hoe werkt het?
Een zonnepaneel bevat zonnecellen die daglicht omzetten in elektriciteit. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen zonlicht nodig, maar ook als het bewolkt weer is wordt er elektriciteit opgewekt. Ook kan met zonne-energie warm water worden gemaakt, dit is een heel ander type zonnepaneel, een zonnecollector.
Omvormers
Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Deze gelijkstroom (dc) wordt via kabels vanaf de panelengetransporteerd naar een omvormer, een apparaat wat de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom (ac). De omvormer wordt weer aangesloten op de meterkast, meestal op een aparte groep. Uw installateur adviseert op basis van de benodigde hoeveelheid zonnepanelen welke omvormer hier het beste bij past en hoeveel zonnepanelen per groep kunnen worden aangesloten.
Optimale situatie
Zonnepanelen vangen elke vorm van daglicht op, maar de ideale situatie levert uiteraard de meeste elektriciteit op. Het hoogste rendement wordt behaald wanneer de panelen geplaatst worden op het zuiden onder een hoek van 36º. Zonnepanelen zijn zowel te plaatsen op platte daken als schuine daken. De panelen kunnen ook zuid-west of zuidoost of onder een andere hoek worden geplaatst, dan is het rendement wel iets minder.
Schaduw
Schaduw op uw dak, van bijvoorbeeld bomen of uw schoorsteen, beïnvloedt de opbrengst van uw zonnepanelen. Om een zo hoog mogelijke opbrengst te kunnen realiseren maakt de installateur van Groenwaarts en persoonlijk dakplan voor de optimale en hoogst renderende plaatsing van uw zonnepanelen.
Meterkast
De omvormer moet aangesloten worden op de meterkast om de stroom in uw eigen elektriciteitsnetwerk te krijgen en de overtollige stroom terug te kunnen leveren aan uw energieleverancier. Uw installateur zorgt voor de uitbreiding van de nieuwe groep en een veilige aansluiting waarmee u gevaarlijke situaties en brandgevaar voorkomt.
Montage
Groenwaarts levert zonnepanelen als complete pakketten. Dat wil zeggen: inclusief de omvormer, kabels en montagemateriaal. We adviseren echter om de installatie over te laten aan een vakkundig installateur. Zowel uit het oogpunt van veiligheid als behoud van de garantie. Bij Groenwaarts kunt u zelf kiezen uit één van de aangesloten vakbekwame installateurs. Vraag direct een offerte aan.
Elektriciteit terug leveren
De elektriciteit die u opwekt wordt deels direct gebruikt voor uw eigen huishouden. Wanneer er echter meer energie opgewekt wordt dan u gebruikt, levert u deze terug aan uw energieleverancier. Op uw teruglevermeter, die veelal gratis door de netbeheerder wordt geplaatst kunt u aflezen hoeveel u heeft terug geleverd. Aan het einde van het jaar vindt hierover een verrekening plaats en kunt u tot 5000Kwh de door u terug geleverde zonnestroom salderen (in mindering brengen op uw rekening)