1-10-1929 is het allemaal begonnen. Anton Hol was in dienst bij de firma Ceton, gevestigd in Groot-Ammers.

Deze meneer Jan Ceton kwam vrij plotseling te overlijden. Zijn vrouw heeft het bedrijf toen nog even voortgezet maar het daarna al snel overgedaan aan Anton Hol.

Het was nu niet de tijd dat het economisch geweldig ging; het waren de bekende crisisjaren met veel armoede en hoge werkeloosheid.

Anton op de “bedrijfsfiets”.

 Toch heeft Anton Hol het aangedurfd om het bedrijf over te nemen en verder te gaan met de ketellapperij en een beetje loodgieterswerk. Er werden nog volop ketels, potten, pannen en emmers gelapt. De luxe aan loodgietersinstallaties was bij de meeste ook zeer beperkt; het bestond uit een stukje gootwerk en een tapkraan (alleen koudwater) op emmerhoogte. Pompen en wellen slaan was aan de orde van de dag. Een stalen buis van 2” werd met een handhei van 80 kg. de grond ingeramd net zo lang tot er grondwater omhoog kwam. En als dat water niet kwam begon men een paar meter verder gewoon opnieuw. Hout- en kolenkachels werden verhandeld en gerepareerd. De kachels werden bij de klant opgehaald en aan de werkplaats gerepareerd.

Loodzware dingen die bij de werkplaats aan het Sluis te Groot-Ammers de dijk werden afgedragen naar de werkplaats beneden. De kachel werd weer helemaal opgelapt en opgepoetst met glimmend kachel zwart (Zebraline); weer de hol opgedragen en keurig bij de klant op zijn plaats gezet.

Het bedrijfspand aan de Sluis te Groot-Ammers.

Warmwater was voor de meeste niet weggelegd. Warmwater werd opgewarmd op een kookplaat (veelal op flessengas). Een zinken teil werd voor de kachel gezet; één voor één ging men in bad waarbij het water niet ververst werd. Wilde je echt luxe een douche nemen dan ging je naar het badhuis. Toiletten waren meestal niet binnen aanwezig, maar buiten in een apart hok.

De eerste bedrijfsauto rond 1950 .

 

In 1951 kwam zoon Roel in het bedrijf. In 1958 werd door Roel Hol een vestiging geopend aan de Klipperstraat 2 te Nieuw-Lekkerland.

In 1971 verhuisde het bedrijf naar het pand aan de Klipperstraat 16, het voormalige badhuis van Nieuw-Lekkerland..

De vestiging in Groot-Ammers werd door de jaren heen van steeds minder betekenis en is ca. 1984 geheel opgeheven. Anton Hol is in 1991 overleden. Roel Hol is tot januari 1995 directeur van het bedrijf geweest; per 1 februari 1995 heeft hij de directievoering overgedragen aan Gerrit Janse en Wim Toes. Op 1 januari 1998 heeft Roel Hol zijn aandelen verkocht aan Anton Hol en Wim Toes. Anton Hol is op 1-5-2000 Gerrit Janse opgevolgd als directeur. Begin juli 2000 is het bedrijf verhuisd naar het nieuwe pand aan de Veenweideweg. Roel Hol is overleden op 14 juli 2000.

Anton Hol sr. en Roel Hol.

Langzaam maar zeker gingen de mensen over meer geld beschikken en kwam er meer luxe in de woningen:

  • Ipv. kolenkachels kwamen er gaskachels
  • Wie veel geld had namen een centrale verwarmingsinstallatie
  • Ipv. één tappunt werden dit er steeds meer; er waren toen zelfs al mensen die ook buiten een kraan monteerden
  • Warmwatervoorzieningen werden aangelegd.
  • Er kwam een toilet in de woning

 

Deze ontwikkeling zet zich nog steeds voort.

Als we nu zien wat er in een nieuwe woning wordt geïnstalleerd is dat een enorm verschil met vroeger. Steeds meer gemak en luxe; denk aan stoomcabines; sauna’s; grote warmwatervoorzieningen; airco’s; vloerverwarming; centrale stofzuigerinstallaties; ventilatie voorzieningen. Vooral de laatste tijd zijn de installaties vooral op duurzaam energiegebruik gericht; ventilatie met warmteterugwinning; gebruik van zonne-energie; warmtepompen etc.

 

Ook in materiaal gebruik is er een wereld van verschil; van ambachtelijk te bewerken materiaal kwamen er steeds meer standaard materialen.

Denk dan aan:

  • gietijzeren riolering naar pvc buis
  • zinken goot naar polyester goot
  • mastiek daken naar brandrollen
  • dikwandige buis naar dunwandige buis, later werden dit vooral slangen
  • brandstof ging van kolen en hout naar olie, en van olie naar aardgas en nu steeds meer naar alternatieve vormen, zoals zonnewarmte en aardwarmte.
  • loden waterleiding werd koper en de laatste tijd slangen.

 

Ook op administratief gebied is het een wereld van verschil. Van de oude doorschrijfboekhouding wordt nu volop gebruik gemaakt van automatisering.

Ook de werkvoorbereiding is een wereld van verschil; ipv. calculaties op de achterkant van een sigarendoosje wordt nu volledig geautomatiseerd gecalculeerd. De tekenplank is ingeruild voor CAD tekenen.

En de ontwikkelingen op al deze gebieden gaan nog steeds door. De factor arbeid is zo duur geworden dat geprobeerd wordt met innovatieve produkten, automatisering etc. de factor arbeid terug te dringen. Toch zal het installatiebedrijf altijd een arbeidsintensief bedrijf blijven. Voor een installatiemonteur zal ook altijd werk zijn.